Erik Nielsen

 

Fra landmandsliv til komponist,
tekstforfatter og sanger

Jeg er født i Tylstrup den 28. februar 1933 og er vokset op på et lille landbrug i Vadum sammen med mine forældre og 3 søskende.

Mine musikalske oplevelser startede allerede som 11-årig, hvor jeg købte min første violin. Min 2 år ældre bror spillede harmonika, og min 2 år yngre søster spillede klaver.

Vi havde stor fornøjelse af at spille sammen, og da jeg var 14 år, spillede vi 3 søskende til et sølvbryllup. Dette medførte, at vi i løbet af de næste 6 år underholdt til et utal af forskellige fester i lokalområdet.

I 1956 blev jeg gift med Frida, og i løbet af de næste 5 år fik vi vore 2 børn, Leif og Hanne. Jeg arbejdede som landarbejder fra 1956 - 1965. Da købte vi egen gård i Vesterhalne ved Vadum, og dette sted blev rammen om vort familie- og arbejdsliv indtil 1989, hvor gården blev solgt til en nabo.

Vi købte så vort nuværende hjem på Vadum Kirkevej, og jeg arbejdede i en periode som pedel på det lokale pleje- og aktivitetscenter, indtil jeg som 60-årig gik på efterløn.

Med megen tid til rådighed blev der igen skabt plads til musik og sang, og jeg var så heldig at komme med i et 24-mands orkester "Aalborg Cabaret Orkester", hvor jeg spillede 1. violin. Jeg lærte meget af at arbejde sammen med "gamle" musikere.

I orkestret fik jeg blandt andet kontakt med 2 musikere, som spillede henholdsvis klaver og harmonika. Vi dannede "Erik Nielsen's trio", som underholdt på pleje- og aktivitetscentre i Aalborg og omliggende byer. Med særlig glæde tænker jeg tilbage på de helt specielle nytårsaftner, hvor vi underholdt på Dansk Blindesamfunds hjem "Solgaven" i Hobro.

Trioen fik også optaget en times radioudsendelse, som blev sendt i Aalborg Seniorradio.

I sommeren 2001, efter en vellykket ferietur til "Sydhavsøerne", får jeg en nat, ca. en uge efter hjemkomsten, en drøm, hvor jeg "hører" en ukendt melodi på denne måde:

Drømmen:

"Jeg står foran Valdemars Slot sammen med mine musikalske venner og skal spille en koncert. Vi er ca. 10 musikere og en kvindelig dirigent, som lige før koncertens start siger til mig: "Erik, du har ingen nodestativ!" - "Nej!", svarer jeg og siger så, at jeg blot spiller med. Herefter spilles det helt ukendte stykke musik.

Da drømmen er forbi, vågner jeg og lister straks ind til klaveret i den stille morgen kl. ca. 05, hvor jeg i de næste 3 timer arbejder med at fastholde den nye melodi.

Det lykkedes, så da Frida står op og spørger, hvad det dog er for en melodi, kan jeg kun sige, at "den har jeg drømt i nat."

Få dage senere kontakter jeg den lokale organist Bo Møller, som har eget studie (BM Music), og vi får melodien indspillet. Bo spørger, hvad melodien skal hedde, og min første indskydelse var "En sommer forsvinder", hvilket også blev den endelige titel. Tekstens fire vers, som jeg senere skrev, handler om de fire årstider og sammenhængen til livets gang.

Ovennævnte drøm ændrede mit liv. Efter at have skrevet melodien ned, lavede jeg teksten: "En sommer forsvinder".

Den blev udsendt som single allerede i oktober 2001.
Ca. 10 dage senere blev jeg opfordret til at indspille en ny CD, hvor "En sommer forsvinder" selvfølgelig skulle med. Den færdige CD blev udgivet i juli 2002 gennem pladeselskabet "Joan Records Entertainment A/S".

Der blev mange oplevelser efter udgivelsen. Bl.a. direkte TV-udsendelse i DK4, hvor jeg sang "Der er tusind skønne sange" og "En sommer forsvinder". I april 2004 deltog jeg i en seniorfest i Europahallen i Aalborg, hvor jeg sang fire af melodierne fra CD'en. Der var 450 tilhørere.

I 2004 besluttede jeg at indspille min CD nr. 2, og straks meldte spørgsmålet sig så: Hvad skal den hedde? Jeg var blevet grå i toppen, og pludselig kom så titlen "Sølvstænk".
CD'en udkom i september 2006. Der er 17 melodier på den. Jeg har selv komponeret de 9, og Bo Møller en enkelt.
Ud af de 10 nye melodier har jeg selv skrevet tekst til de seks, fire er instrumentale.